Hazen als herten in de Champagne
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Pleun
22 April 2009 | Frankrijk, Reims
De eerste dag in Frankrijk in de plaats Rocroi heb ik mijn eerste ontmoeting met een mede pelgrim. Ik had haar al eerder in een dorpje in de Belgische Ardennen zien lopen. Ik ontmoette haar op het centrale plein van Rocroi waar ik onderdak voor de nacht ging zoeken. Het bleek dat Saskia de gemeente gite, een kamer met drie bedden en een keukentje, had afgehuurd voor twee dagen. Saskia bood zonder dralen gastvrijheid aan, s,avonds hebben we met wat er in de gite voorradig was en met dat wat Saskia had gekocht een eenvoudige lekkere en voedzame maaltijd bereid. Het gehele gebeuren gaf echt een gevoel van zwervers op zwerftocht.
Saskia is op pelgrimstocht naar Rome en tot Reims lopen we dezelfde route.
Saskia is een Rotterdamse kinderarts die in het Sofia kinderziekenhuis werkt. Ze is 5 april vertrokken uit Rotterdam. Sinds zondag 19 april is Martin van Eck naar me toe gekomen. Martin is een loopmaat uit het verleden moet ik zeggen want het is zeker 10 jaar geleden dat we samen een tourtje hebben gemaakt. Met Martin heb ik in Noorwegen,Schotland en Corsica gelopen, altijd zware rugzak trekkings. Het is fijn weer eens met elkaar op pad te zijn. Zo hebben we dus een paar dagen met z,n drieen gelopen. Mooie tijd met elkaar gehad. Martin probeert tot Vezelay met me mee te lopen. Na de eenzaamheid van de eerste 15 dagen is het fijn om weer een poosje samen op te trekken. De eerste avond en nacht dat Martin in Frankrijk was haden we juist een subliem adres voor onze overnachting en verzorging. We werden enorm in de watten gelegd met heerlijke eigen gemaakte drankjes,bijzondere gerechten, een perfect sfeervol huis met dito kamers. Met veel liefde verzorgd. Martin kreeg een volkomen verkeerd beeld van het pelgrimeren.
Gelukkig de volgende dag in Chatau Porcien was er geen verzorging.Maar we kunnen met z´n drieen slapen op de judomat van de plaatselijke gymvereniging. In Bazancort vroegen we in een hotelletje drie kamers. Twee waren er wel beschikbaar volgens de patroon. Geen probleem Martin en ik zouden op een kamer slapen. Uiteindelijk slapen we met z'n drieen op een kamer. Zo gaat dat, alle verwachtingen die je van te voren maakt blijken bijna nooit uit te komen. Het pelgrimeren is, buiten heel veel ervaringen, die ik nog wel zal proberen te delen, in elk geval ook een prima oefening in het loslaten en leven in het hier en nu en in te spelen op dat wat zich voor doet. Een paar dagen geleden had ik nog wel wat last van mijn lurven, Ryshomaro en Rynison weten wel wat dat zijn want ik heb ze wel eens bij die lurven gepakt. Evert nodigdt me uit om als ik in de buurt van Reims ben om bij hem te drinken en slapen, maar hij is hier vanaf de 24e en dan ben ik weer verder. Evert toch veel dank voor het leuke aanbod,die borrel drinken we wel als ik weer terug ben. Overigens volgens de gidsen heb ik nu 576 KM gelopen. Hier en daar heb ik wel wat afgesneden van de officieele Grande Randonne; Maar 550 KM daadwerkelijk heb ik wel afgelegd. Niet dat het daar echt om gaat, maar ik wil toch ook wel wat stappen zetten, wat vorderen op de route. Bij Rocroi stond een bordje met de tekst ,Santiago 2543 KM , toen had ik er 441 gelopen. Het is toch wel een heel eind. Mijn vrouw Janny komt me aanstaande zondag een dagje opzoeken, samen met Ron, een neef,en wie weet en van de kleinkinderen.Ik zie er naar uit. Alle mensen bedankt voor de reacties.Ik lees ze met veel plezier. Voor een ieder groet uit het hart. Ik ga sluiten en Martin opzoeken, die zit nu op een zonovergoten terras aan en biertje,ga ik ook doen.
Woensdag 15 april, 12e dag, van Charleroi naar Walcourt,32 Km.
Ik heb het gevoel dat het veel meer is dan 32 Kilometer, het is een lange zware dag. Walcourt is een mooie stadje en volgens het gidsje moet de camping vlak bij zijn. Dus ik drink op een terrasje eerst een biertje alvorens ik de camping opzoek. Dit is geen succes, zie het verhaal boven. Er blijkt op een KM of 4, na een forse klim, nog een camping te zijn van een Hollandse vrouw die de camping daar in haar eentje bestiert. Daar word ik goed ontvangen en heb als kampeerder de gehele camping voor mij alleen. Er staan verder alleen wat vaste caravans die kennelijk verhuurd zijn. De vrouw verwacht zwaar weer en adviseert me naast een overkaping in het veld te gaan staan waar ik zal kunnen schuilen als de storm losbreekt. Wat overigens niet is gebeurd.
Donderdag 16 april, 13e dag van Walcourt naar Couvin, ongeveer 30 KM. Couvin ligt niet op de route van de GR 12. De GR 12 maakt een grote slinger om in Rocroi te komen, ik kies een wat rechtere lijn. het is een regenachtige koude dag. Ik vind via "De Maison du Tourisme" een chambre de houte, veelal een vrij kostbare aangelegenheid. ik betaal 45 euro zonder ontbijt, wat als een koopje moet doorgaan.In de kerk te Cousin kom ik binnen als er een voorbereiding plaatsvindt voor een doop. Ik score een tampon in mijn credencial en een "Bon courage"van de Pastoor.Ik drink een biertje en eet fruit, Yogurht, en brood met plaatselijke kaas.
Vrijdag 17 april , 14e dag van Couvin naar Rocroi(Frankrijk) ongeveer 25 KM. De gehele dag stevige regen. Ik loop steeds door bossen, de bomen zijn geheel met spetterend nieuw groen ververst. Er is geen schuilmogelijkheid onderweg dus een kwestie van blijven lopen.
Later blijkt dat alles in mijn rugzak nat is geworden, de
regenhoes is kennelijk niet voldoende waterdicht.
Te Rocroi tref ik op het centrale plein een vrouw in een rode poncho. ik heb heer de dag daarvoor door couvin zien lopen. Als ik bij haar kom zie ik een bever tekentje op de poncho en stel me voor. Het blijkt Silvia te zijn.
Te Rocroi kijk ik ook of ik wat terug kunt zenden naar huis om mijn rugzak lichter te maken. Drie kleine boekjes kosten 17,50 euro. Jannie komt over een week een dagje naar me toe dus ik besluit de boekjes nog maar een week te dragen. Vanaf Rocroi gaat het pad over de vlakte van Rocroi, die staat volgens een folder van de VVV bekent om de vele regen en lage temperaturen. Dat klopt helemaal. Ik maak een paar koude natte dagen mee.
Zaterdag 18 april, 15e dag van Rocroi naar Aubighy/Les Pothees. Volgens het gidsje 25 KM maar volgens een beschrijving van de VVV 21 KM. Ik loop samen op met Saskia. Het is aangenaam weer eens gezelschap te hebben. Aanvangkelijk regent het, in de loop van de ochtend wordt het droog en mooi weer. Op mijn voice mail staat Martin, hij meldt dat hij zondag avond al in Frankrijk is.
Zondag 19 april, 16e dag, van Aubighy/Les Pothees naar La Lobbe, ongeveer 20 KM. We zoeken onze eigen weg op kaart en kompas, door velden, kleine weggetjes en bossen.Soms moeten we over prikkeldraad klimmen. De paden in de bossen zijn kapot gereden door zware bosbouwwerktuigen en zijn zeer blubberig.Als ik zo rondscharrel in de bossen is het moeilijk voor te stellen dat ik op pad ben om ongeveer 3000 KM af te leggen. Het schiet niet echt op, het voelt ook meer als een dagje in de natuur, dan op een lange pelgrimage. We hebben het doel om voor 12 uur te Signy/L´abbaye te zijn om daar eten te kopen, we veronderstellen dat de winkels om 12 uur dicht gaan. Om goed elf uur komen we op het dorsplein aan, we drinken koffie, kopen eten en bekijken de kerk. Bij de kerk probeer ik Martin te bellen, hij neemt niet op. Later blijkt dat hij op 25 meter van ons vandaan in een koffie tentje tegenover de kerk zat.!! We hebben in La Lobbe een Prima Chambre D´hote waar we zeer vriendelijk worden ontvangen, verzorgd en verwend worden met eigengemaakt eten en drankjes. Martin valt met zijn neus in de boter!!
Martin heeft schoenreparatie kit meegebracht en ik tracht mijn hakken te versterken, ik maak me zorgen over het slijtage patroon, ik denk dat ik zo Spanje niet haal, de hakken zijn al voor de helft weggesleten. Het reparatiespul helpt niet, na een dag lopen is alles weer verdwenen.
Maandag 20 april 17e dag van La Lobbe naar Chautou Porcien, 22 KM. In middels lopen we door de Champagne streek, de natuur is prachtig, mooie kleuren en open glooiend landschap. We zien ook veel, herten en hazen, geloof het of niet maar de hazen in de Champagne streek zijn zo groot dat we ze herhaaldelijk voor herten aanzien. Hazen als herten!!
In Chautou porcien slapen we in de plaatselijke school in het gymlokaal op de judomat.We kunnen douchen en onze kleren wassen.We hebben om 19 uur afgesproken te eten in het restaurant, we zijn met nog twee Belgische pelgrims de enige etende klanten. Het eten wordt in een record tempo opgediend.
Dinsdag 21 april 18e dag van Chautou Porcien naar Barzancourt, 22 KM.
Te Barzancourt vinden we een Bar-Hotel om te overnachten. we slapen uiteindelijk met zijn drieen op een kamer. We hebben tijd genoeg en drinken een paar biertjes en eten in het hotel. De baas van het spul is tevens zanger. Hij maakt het gezellig en Saskia krijgt nog een CD van hem met zijn kunsten daarop. Hij merkt op voor ons een goede prijs te maken, dat doet hij ook, 20 euro inclusief ontbijt en diner.
Woensdag 22 april 19e dag van Barzancourt naar Reims.17 Km.
We zijn vroeg in Reims en hebben alle tijd om de stad te bekijken.
Het is prima zonnig weer. Reims is een mooie stad waar alles in het centrum gebeurt, daar buiten is het een saaie stad .Op het plein voor de cathdraal ontmoeten we een jonge Nederlandse pelgrim die vertelt dat er een Nederlander onderweg is die meer dan 50 kilometer per dag loopt. Later blijkt dat Adrie te zijn die ik in Vezalay zal ontmoeten. We bezichtigen de cathedraal en vinden op een mooi plein een hotel. Het hotel heeft een ster, maar het stelt niets voor. Het eten en drinken is duur in Reims, we betalen 6,50 voor een biertje. Dit is de laatste dag dat Saskia er is , zij blijft een paar dagen hier en volgt dan een andere route.
Donderdag 23 april, 20e dag van Reims naar Isse.
Na het onbijt nelem we afscheid van Saskia, het voelt vreemd om haar achter te laten, we lopen 5 dagen samen maar het lijkt veel langer. Martin en ik gaan op pad we lopan naar het oosten en gebruiken de GR als richtinggevend. We lopen zonder planning en ervaren dat als vrijheid en ruimete, lopen tot dat we er genoeg van hebben en zoeken dan een kamppeerplek.Na een prima loopdag vinden we een mooie plek langs en kanaal met een tafel en een bank . We zitten zo ongeveer 2 Km voor Isse. Er liggen twee woonschepen afgemeerd. Een vriendelijke vrouw zorgd voor drinken en vraagt of we verder nog iets nodig hebben .
Vrijdag 24 april, 21 e dag, van Isse naar Chalon-en Champagne. ongeveer 30 Km. We vertrekken vroeg om 0630 uur en lopen om ongeveer 15 uur de stad binnen.
Het is goed weer, we lopen in korte broek, op enig moment horen we als het ware een zware motor brommen. We zoeken naar de bron, die komt van boven ons. Op ongeveer drie meter van ons vandaan, boven het kanaal waar we langs lopen, zien we een enorme grote kluwen met bijen of wespen die dat geluid voortbrengen. We maken ons snel uit de voeten. We ervaren beide dat de dag zwaar is, we moeten echt werken om vooruit te koemen, de rugzak is zwaar, misschien gaan we wat te snel? of te grote afstand? Chalon -en Champagne is geen mooie stad, er is geen mooi plein of iets centraals. De cathedraal ,is wel prachtig, wel soberder dan die in Reims. Minder frutsels en versieringen. De kerk is van de 12e en 13e eeuw. Na het een en ander bekeken te hebben kamperen we op een camping net buiten de stad. Daar treffen we onderandere een Nederlands echtpaar aan die met een camper op de terugweg zijn uit Spanje.We krijgen koffie en later sinaasappels.
23 April 2009 - 08:26
Edna:
Hoi Pleun, fijn weer iets te lezen. Gekke mensen heb je overal maar ik ben blij dat je voornamelijk vriendelije mensen tegenkomt. Ik heb je een sms gestuurd maar vergeten erbij te zetten dat ik het ben. Heb je het wel ontvangen? Fijne dag zondag met mijn kieve zus. -
23 April 2009 - 08:28
Gert:
Een 5e deel zit er op,prima gedaan Pleun,
wat leuk dat Jannie even langs komt,ik denk dat het je goed zal doen,en haar ook natuurlijk!!
Hou vol,en de hartelijke groeten!!
Gert -
23 April 2009 - 09:47
Erna Pruym:
Dag Pleun,
ik heb je net je verhalen gelezen van de eerste wandelweken. Geweldig. Zo te lezen gaat het prima met je. Erg vermakelijk en herkenbaar vond ik je beschrijvingen van België en Noord Frankrijk. Reims heeft inderdaad een prachtige kathedraal met fantastisch glas-in-lood.
Geniet van je verdere tocht, en zeker nu de natuur helemaal in bloesem staat. Je hebt een goed moment uitgekozen om te vertrekken.
Met mij gaat het goed, ik heb het erg naar m'n zin op m'n stageplek.
Hartelijke groeten, Erna -
23 April 2009 - 15:10
Nicolette:
Ha die pleun, voor een mensenmens zoals jij wel heerlijk dat je gezelschap hebt. Hoop dat je blijft genieten en het weer je gunstig gezindt is. Hou vol ik vind je dapper! -
24 April 2009 - 14:32
Omie:
Leuk verslag. Ik kreeg bijna de indruk dat jullie bezig waren met een bourgondische trektocht. Wij staan op het punt om naar Italie te vertrekken. Twee weken naar Toscane. Ik heb er zin in.
Wandel ze en over twee weken ben ik weer in de lucht.
Groet, Omie -
25 April 2009 - 14:16
BertB:
Hoi Pleun,
Prettig weekeind, eindelijk weer even samen met je Janny. Geniet ervan, maar maandag er weer flink tegenaan hoor! Ik las dat je er nog maar zo'n 2500 km hoeft.... -
26 April 2009 - 21:06
Jan Wardenier:
Beste Pleun,
Met bewondering lees ik je berichten. Je ups en je downs. Goed dat je zo nu en dan wordt gesteund, begeleid want het zal ook niet altijd meevallen. Het lijkt wel avontuurlijk maar het vraagt ook wel veel van je. Maar daar ging je ook voor, nietwaar? Wij rommelen hier maar verder. Bert en Anneke proberen kwartier te maken en ik knijp er bijna tussenuit. Bijna elke dag een afscheid of voor de laatste keer. Annabel heeft de agenda nu zo vol dat ze er zelf niet meer uit kan komen. Maar ach nog even en dan zit het er op. Pleun, het ga je goed. Ik volg je op de voet. Nou ja, op de voet...zeg maar op de mailberichten. Groet en sterkte, Jan Wardenier -
27 April 2009 - 17:42
Suzan Vd L :
Hallo Pleun,
Fantastische verhalen! Lekker genoten van het afgelopen weekend met je vrouw? Veel moois en plezier,de hartelijke groeten Suzan -
29 April 2009 - 14:59
Nadia & Annabel:
Heeey Pleun!!!
Hoe gaat het met je??
Zo te zien heb je het prima naar je zin. We zijn echt trots op je wij zijn al moe als we naar de kantine zijn gelopen hahah.
29 April 2009 - 18:26
Evert Starink:
Bij vergissing heb ik een berichtje voor je geplaatst onder je Charleroisse episode. Je treft het daar wel aan (incl een opwekking aan Nadia en Annabel...).
Ik schat in dat je zo langzamerhand in de buurt van Vezelay zult zijn. Als je dit leest voordat je daar bent heb ik een verzoek aan je: in de kathedraal aldaar een gebed doen. Je zult het misschien vreemd vinden dat te lezen van een on- gelovige als ik , maar er zijn nu eenmaal van die momenten dat je kunt proberen om ook over je eigen (on-)geloof heen te stappen. De kathedraal van Vezelay is zo'n plek en zo'n moment. Zeker als je weet dat daar al eeuwenlang mensen hun tocht zijn begonnen op hun blote knieen voor het altaar. En dan spreek ik over heel andere tijden dan vandaag.....
Tot slot: ik trof vrij toevallig aantekeningen over "mijn" tocht in 1997 toen ik ook in Vezelay was. Ik kan mij herinneren dat ik toen uitstekend heb geslapen in een fraaie chambre d'hote midden in Vezelay in de straat die voert naar de kathedraal. Ik geef je maar het adres etc; misschien heb je er wat aan:
CABALUS, Rue St Pierre tel 03.86332066. Ik heb toen chambre 7 gehad. Als het goed is moet ik toen in het gastenboek nog een aantekening hebben achtergelaten maar ik weet dat niet zeker meer. -
30 April 2009 - 11:57
Arno:
Hoi Pleun, vol bewondering lees ik je reisverslag. Wat een avontuur, goed hoor!! Geniet ervan! -
01 Mei 2009 - 09:32
Arno De Koning:
Hallo Pleun,
Ontzettend leuk om je verhalen te lezen. Misschien zijn wel mooi van eenvoud, want van enige luxe lees ik niet zoveel. Eigenlijk toch weer wel, want je bent nog steeds in staat om soms nog ergens een glas bier te 'scoren'.
Ik wist natuurlijk dat je vertrokken was, maar wist niet dat je een dag-(log)boek bij zou gaan houden. Afgelopen woensdag ben ik ervan op de hoogte gebracht door Jan Wardenier. Hij was op de locatie Westzeedijk om afscheid te nemen en zijn besluit om te gaan stoppen toe te lichten.Bij ons als gezin gaat op dit moment alles prima en we hebben er sinds kort veel 'vrienden' bij. Wat is er aan de hand?
Woensdagavond voor Koninginnedag zat ik voor de televisie om de wedstrijd Manchester-Arsenal te kijken. Tijdens de wedstrijd al een aantal telefoontjes gehad die het aandachtig kijken naar de wedstrijd toch wel wat belemmerde. Op straat werd het ook wat onrustig en ik gaf daar eigenlijk de 'jeugd' de schuld van. Wat er echt aan de hand was bleek enkele minuten later. In de show van Linda de Mol was duidelijk geworden dat de Lijsterstraat in Numansdorp de straatprijs van 250.000 euro mocht gaan verdelen. Champagne en veel leuke buurtbewoners zorgden ervoor dat het nog lang onrustig bleef. Vandaag (01 mei) ben ik vrij en zal ik bezig zijn met de studie. Zoals je wellicht nog weet volg ik de opleiding Organisatie, Cultuur en Management. Een prima opleiding die me als mens wellicht een klein stukje verder helpt om dingen beter te kunnen begrijpen of anders tegen dingen aan te kijken. Dit was het zo´n beetje. Ik wens je enorm veel succes bij je doel om Santiago de Compostello lopend te gaan bereiken. Ik ben ervan overtuigd dat je het ook zult gaan halen.
Arno, Paula, Daisy en Lars de Koning uit een zonnig Numansdorp -
02 Mei 2009 - 17:36
De Overbuurman:
Ja Pleun, zoals beloofd aan Janny een reactie op je geweldige onderneming. Petje af voor de ruim vijfhonderd al gelopen kilometers. Een geweldige ervaring lijkt me. Ik heb mijn wandelgroep ook al deze route voorgesteld maar tot nu toe weinig enthousiasme. Nu ik het daadwerkelijke aantal kilometers zie kan ik daar wel iets bij voorstellen. Sterkte voor onderweg en ik blijf je volgen. -
02 Mei 2009 - 19:13
Peter Maal:
Ha die Pleun,
Volg je berichten met spanning. Zo te lezen en te horen gaat het goed. Veel loopplezier de komende tijd.
groeten uit Vrijenburg -
03 Mei 2009 - 06:13
Titi:
Dag Pleun,
Goed te zien dat je nog steeds aan het lopen bent. Ik lees niets over je knieen dus ik ga er maar van uit dat het goed gaat. Hou vol!
gr Titi -
03 Mei 2009 - 15:20
Jan Kamp:
Beste Pleun,
Heb net via deze site de belevenissen van mijn dochter op Mauritius bekeken en dacht dat ik nu maar eens zou moeten kijken hoe ver jij gevorderd bent. Om met Joop Zoetemelk te spreken 'Santiago ... is nog een eind' maar merk dat je al veel ervaringen rijker bent. Hoewel ik je bij de afscheidsborrel gewenst had om maar even niet meer aan werk/collega's te denken zie ik uit de reacties dat dat je dat onmogelijk gemaakt wordt. Daarom ook maar even de vrijheid genomen om te reageren en ik wens je nog veel leuke kilometers.
Groet,
Jan -
24 December 2009 - 09:29
Frieda:
Hallo, je kent me niet maar ik ben op zoek naar Saskia, de kinderarts uit Rotterdam. We hebben haar afgelopen jaar ontmoet bij de oversteek van de Po op onze tocht naar Rome.
Heb je misschien een mailadres van haar?
Vriendelijke groeten van een Romewandelaar.