Feestelijk onthaal. - Reisverslag uit Parijs, Frankrijk van Pleun Verhoeven - WaarBenJij.nu Feestelijk onthaal. - Reisverslag uit Parijs, Frankrijk van Pleun Verhoeven - WaarBenJij.nu

Feestelijk onthaal.

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Pleun

14 Mei 2009 | Frankrijk, Parijs

Nu op dit moment zit ik in het gemeentehuis van het dorp Gargilesse, daar heb ik toestemming om op de computer mijn dagboek wat bij te werken, wederom alleen maar medewerking en aardigheid. Ik begin het bijna ongelooflijk te vinden. Nu is het tot op heden zo dat ik, en anderen natuurlijk ook,wel een beetje als een vreemd fenomeen gezien word, een vreemd uitziend figuur met een rugzak op zijn nek, voor de dorpelingen toch wel wat exotisch. Hier in Gargilesse komt de Zuid - en Noord route vanuit Vezelay weer bij elkaar en zal het wel wat drukker worden. Tot op heden heb ik slechts een enkele mede-pelgrim gezien. Vandaag ben ik 41 dagen onderweg en heb ik 1237 KM afgelegd.
Het landschap ervaar ik als erg verschillend, de laatste dagen door het departement Indre zijn weer prachtig heuvelachtig en soms een beetje bergachtig. Het depârtement Cher vind ik eentonig en vlak, veel landbouw. Wat het weer betreft komt alles voor, zoals dat behoort in de natuur, zon, maar ook regen en onweer, ik vind, in de juiste verhoudingen. Alles groeit goed en is prachtig groen, de natuur staat in bloei, mooie tijd om er zo doorheen te trekken. Tien mei liep ik met Adrie Moonen, een pelgrim uit Nederland, waar ik een tijdje mee optrek,het dorpje Charost in. Aldaar zou een gemeente - gite zijn waar we wilden gaan overnachten.Dat is natuurlijk wel aardig gedacht maar op zondag is het gemeentehuis gesloten en hoe kom je dan aan de sleutel? Dus altijd afwachten of het een en ander lukt.Bij binnenkomst van het dorp werden we aangeroepen door de pompiers van het dorp, die hadden de een of andere festiviteit en in elk geval veel eten en drank.De burgemeester was ook aanwezig en zo werden we uitgenodigd om mee te vieren, op de foto met een ieder en de burgemeester had de de toegangscode tot de gite. De gite was nog een kilometer te gaan en op enig moment merkte ik op ik geen drank meer wilde want dat ik het dan niet meer zou redden tot de gite en dan maar ter plekke zou blijven slapen. Welnu dat vond men ook geen probleem, opgemerkt werd dat ze ons dan wel met de brandweer auto zouden brengen. Daar heb ik geen gebruik van gemaakt.
Ook als heel bijzonder ervaar ik de ontvangst bij mensen thuis, mensen die tegen een geringe vergoeding pelgrims van onderdak eten en drinken voorzien.Dan moet je eigenlijk de taal wel goed beheersen, maar ja soms is het niet anders. Ik heb het recent, samen met Adrie, die echt geen woord Frans spreekt, zo een ontvangst meegemaakt we werden liefdevol en super verzorgd en kregen we de slaapkamer van de dochter die uithuizig was. Op dit moment zit de dynamiek van het pelgrimeren wel een beetje in mijn systeem . Vroeg opstaan wat eten, op pad,lekker lopen, zorgen dat je wat te eten krijgt voor onderweg, slaaplaats zoeken, soms wat meer gepland soms wat minder, een beetje op gevoel en vertrouwen. De Fransen pelgrims plannen hun overnachtingsadressen dagen van te voren.Ik zit er dubbel in, de ruimte en het gevoel van vrijheid gaat er dan een beetje uit.Een Franse medepelgrim heeft aangeboden voor ons ook het een en ander te plannen, althans dat doet zijn vrouw dan, vanuit Parijs. Ik zie nog wel.Ik maak me zorgen over de hakken van mijn schoenen, die slijten te snel,nieuwe schoenen kopen is geen optie in Frankrijk, maat 50 kennen ze niet zo. Op laten sturen uit Nederland,of gewoon doorlopen en er van uitgaan dat ze het wel redden tot Santiago? Bedankt voor de reacties van een ieder, ik vind het erg plezierig, om zo toch een beetje het gevoel van contact met de ¨mensen Thuis¨ te ervaren. Een ieder een mooie lente toegewenst.

Zondag 10 mei van Bourges naar Charost, ongeveer 26 km. In Charost zou er volgens het gidsje een gemeente gite moeten zijn. Als we het adres vinden en een sleutel bemachtigen kunnen we hier overnachten anders moeten we door lopen naar Issoudun, nog 12 km verder. We worden ontvangen op het feest van de Pompiers en hebben veel plezier met hen.

Maandag 11 mei van Charost naar Neuvy-Paillaux, ongeveer 26 km. Het dorpje waar we op af gaan ligt 2 km buiten de route maar er zijn verder geen overnachtingsmogelijkheden. Het adres is een prive woning waar een vrouw tegen een kleine vergoeding pelgrims omtvangt en verzorgd. Ik slaap er in de slaapkamer van de dochter des huizes, waar de knuffels en kinderboeken nog volop de kamer aankleden. De vrouw kookt een streekgerecht voor ons, wijn kaas soep, en dat alles met liefde volle aandacht.
Het lopen door het departement Cher is minder interessant, veel landbouw, veel vlak terrein en asfalt.

Dinsdag 12 mei, van Neuvy-Paillaux naar Petit Epot, 28 km.De route is niet zo veel bijzonders.Wel goed weer en een mooie kerk in Chauteroux.
We vinden een Chambre Dhote in Petit Epot in een soort van Pipi Langkous huis, rood geverfd, groot en enorm hoog. Het dorp is niets bijzonders, er zou een restaurant moeten zijn volgens de vrouw van de Chmbre,maar we kunnen het niet vinden ook na vaak vragen geen restaurant ontdekt.
De dame van de kamer maakt een beetje pasta voor ons en we krijgen een biertje. Daar doen we het mee.

Woensdag 13 mei, dag nr. 40, van Petit Epot naar Saint Marcel/ Argenton- Sur Creuse, 34 km. Eindelijk is het landschap weer mooi, bossen en onverharde paden. Het weer is slecht, veel en harde regen. Mijn schoenen lopen vol met water. In de loop van de dag wordt het weer droog. We vinden een hotel in Saint Marcel.
Prima hotel, goed eten.

Donderdag 14 mei, van Saint marcel naar Gargilesse. Te Gargilesse hebben we afgesproken met Decibel om samen wat verder te gaan, vandaar een korte dag, ongeveer 15 km.
Te Gargilesse komen de Noordelijke- en de Zuidelijke route bij elkaar.
We kunnen slapen in een gemeentegite. Goed geregeld mooie gite. Gargilesse is een prachtig en sfeervol, oud stadje mooie kastelen en prachtige oude huizen. Het is direct te merken dat er twee routes bij elkaar komen. Er zijn 7 pelgrims in het stadje. We eten met elkaar in een restaurant, gezellig en sfeervol.

Vrijdag 15 mei,van Gargilesse naar Crozant, 19km. Het pad loopt nu door het departement Creuse. Weer mooie natuur,mooie paden, bossen en waterjes. Ook de paden op de oever van de Creuse zijn prachtig.
We overnachten in hotel Du Lac, dat gerund wordt door een Nederlands stel.Prima plek. Er zijn meer Pelgrims en een Belgische dame, Renee, vertaalt.

Zaterdag 16 mei, van Crozant naar La Souterraine, 25 km.Prachtige wandeling o.a. langs de oevers van de Sedelle. Vandaag loop ik op met Dominique, dat is ook wel weer een andere ervaring. Dominiqeu loopt langzaam en is snel moe. We komen dan ook pas tegen 5 uur aan te La Souterraine.
De vrouw van Dominique heeft een prive adresje voor ons gevonden bij een vrouw in een gehucht Le Glais. De afspraak is dat als we te Souterraine zijn dat we bellen en dat de vrouw ons komt ophalen.
Het blijkt dat ze werkt in het zwembad van de plaats en we rijden na haar werk met haar mee naar het gehucht. Daar kookt ze voor ons wast de kleren. We zijn echt weer bij mensen thuis, het gezinnetje samen met ons aan eenn grote tafel eten en drinken op zijn Frans met alles er op en er aan. We slapen een beetje profisorisch, met zijn drieen in een kamer.De ander dag brengt ze ons weer naar Souterraine zodat we daar de route weer op kunnen pakken.

Zondag 17 mei, van La Souterraine naar Benevent L, Abbaye, 21 km.
Om ongeveer 0930 pas weer op pad na door de gastvrije dame weggebracht te zijn naar de route te Souterraine.
Prima wandeldag, bewolkt, droog en koel. Mooie heuvels en prima uitzichten. Ik vind in Benevent een gemeente gite die gerund wordt door een engelse vrijwilliger en zijn vrouw. Er zij acht pelgrims in de gite. Er wordt voor ons gekookt, het is een gezellige en mooie ervaring.

• 14 Mei 2009 - 17:44

Henk Lamers:

Dag Pleun,

Ben onder de indruk van je verhalen, maar nog meer van je prestaties. Zo te lezen vergaat het je prima en dat is goed zo. Tot op heden weinig gelegenheid genomen om echt aandacht aan je te besteden, maar dat gaat veranderen! Beloofd!

Succes enne... een volgende keer een wat uitgebreidere reactie.

Henk

• 14 Mei 2009 - 19:54

Gert V T:

Hallo Pleun, blijf jij nou maar vertrouwen op je gevoel en op je eigen persoonlijkheid, je ontwapenende vrolijkheid en lach en charisma, dan hoef jij niet zoals de Franse pelgrims je slaapplaatsen uit te stippelen en houd je het vrije gevoel vast. Blijf de moed erin houden, en vooral doorlopen!!
    Het ga je goed op de verdere tocht! Hartelijke groet, Gert

• 15 Mei 2009 - 09:28

Gert:

Als die fransen je nu 2x een hak zetten,in plaats van gastvrijheid,dan ben je ook geholpen toch?...
    Ga zo door Pleun,je doet het uitstekend !!!
    Groetjes.

• 15 Mei 2009 - 12:08

Joep Van Leeuwen:

Dag Pleun,
    Mijn naam is Joep,vanmiddag sprak ik Martin op zijn school hier in Klaaswaal.
    Aangezien ik als oud-Pelgrim (vanuit Klaaswaa)
    zeer geinteresseerd was naar zijn verhaal,kreeg ik jouw adres.3 jaar geleden was ik n.l. ook onderweg in deze periode.
    Daarom is het juist zo leuk om andere te kunnen volgen,en je eigen herinneringen weer terug te halen.
    Veel succes verder,en bon camino! Joep

• 16 Mei 2009 - 16:17

Anneke:

net terug van 30 km lopen ter voorbereiding op de 4daagse. Het idee dat ik dat nog een paar weken iedere dag zou moeten doen... respect!!
    Ik hoop dat je schoenen het houden!!

Anneke

• 16 Mei 2009 - 20:27

Arie :

Kennelijk ben je goed op dreef. Leuk om te vernemen dat de pelgrimstocht zo goed verloopt. Ik was tot op heden niet op de hoogte van deze site en het dagboek. Al gezocht naar een ouderwetse schoenlapper? Een paar hakjes zetten, niet te hoog natuurlijk, moet toch geen probleem zijn.
    Als je de gelopen afstand tot nu toe zo ziet staan in een cijfer uitgedrukt is dat niet voor de poes. Dat gegeven afgezet tegen de conditie van de knie, chapeau! Vanaf nu ga ik je volgen en wens je veel plezier.

Groetjes, Arie

• 17 Mei 2009 - 05:01

Piet Schadee :

Beste Pleun,

Ik kreeg van de week van je secretaresse de tip om eens te lezen hier hoe het met jou is. Ik vind het boeiende verhalen en ervaringen.
    Ik ga je hier wat meer volgen. Goeie reis verder en groeten.

Piet Schadee

• 17 Mei 2009 - 09:05

Arie:

Vanmorgen heb ik je reisverhalen die tot nu toe door jou zijn gepubliceerd doorgenomen. Ik begrijp dat het "slechts"samenvattingen zijn van nog veel meer mooie onderliggende verhalen en ervaringen, dat wordt wat als je terugkomt. Wellicht dat je het onderbewuste al vast aan de slag kan laten gaan met het vinden van mogelijkheden om al die wetenswaardigheden te delen met al die geintresseerden (dat zijn er inmiddels een flink aantal heb ik gezien). Het leven aan deze zijde heeft zijn geheel eigen dynamiek en lijkt bijna op organisch groeien. Dat wil zeggen dat groei en bloei uit verrassende hoeken plaats vindt en het fenomeen loslaten inmiddels geïntegreerd blijkt te zijn. Ik heb de caravan maar van stal gehaald, zodat wij(Janneke en Arie) ons op de tijdstippen die zich daarvoor kunnen begeven naar al die mooie plaatsen waar we nog niet geweest zijn.

We blijven in contact.

Vriendelijke groet Arie

• 18 Mei 2009 - 13:43

Joke Van Roon:

Hoi Pleun, ik vind je een kanjer. Cees en ik houden van een goede wandeling, maar wat jij doet is onbeschrijvelijk.
    Ik ben blij dat het goed met je gaat en geen last meer hebt van je been. Janny is ook maar wat trots op je, haar ogen gaan glimmen als ze het over je hebt. Ze vertelde ook over deze site waar ik alles kan lezen en je ook iets kan schrijven.
    Op 5 juni gaan Cees en ik naar Frankrijk,maar kom helaas niet bij jou in de beurt. Veel succes en ik zal gauw weer wat van me laten horen.
    Kus Joke

• 18 Mei 2009 - 16:46

Marjolein Kroos:

Hoi Pleun,

Erg leuk om je belevenissen te lezen. Ben blij dat je het zo goed doet, kan je trots op zijn. Ik hoorde vandaag van Gerda dat deze site er was en ik heb de verhalen ademloos gelezen.
    Ik hoop voor je dat je vindt wat je zoekt en dat je daar ook nog een paar cadeautjes bij krijgt.
    Veel succes en plezier.

Marjolein

• 18 Mei 2009 - 21:56

Evert Starink:

Wederom eventjes contact met je gezocht. Het gaat goed, lees ik. En ik lees, als halve Fransman, dat je overal welkom bent. Goed zo!
    Ik kan het niet nalaten om adviezen te geven (maar dat weet je inmiddels wel).
    1. je schoenen: laten verzolen/verhakken. Als je schoenen niet echt meer goed zijn, kun je elders de gevolgen ondervinden. Een schoenmaker heet in het frans: cordonnier. Zeker in wat grotere plaatsen zijn die overal te vinden.
    2. vooraf regelen slaapplaatsen: nu zal het vinden van een slaapplek nog wel lukken. Maar hoe verder in het seizoen en hoe zuidelijker: des te meer pelgrims. Bel tevoren op en zeg dat je "un place pour un" wilt, "Pleun Verhoeven", "Hollandais" en: "Deux metres". Gewoon drie keer herhalen en het komt goed. - met name die deux metres.
    Maar ach: ik heb enkele malen geslapen op betonnen vloeren en op eikenhouten vloeren. Gewoon op een slaapmatje.Heerlijk!
    Pleun: het gaat goed zo!

• 18 Mei 2009 - 22:04

Evert Starink:

Ik vergat nog te melden dat ik geweldig veel bewondering voor je heb. Meer dan 1200 kilometer in 40 dagen! 30 kilomter per dag. Diepe buiging met mijn pet in mijn hand!

• 20 Mei 2009 - 13:38

Joop En Willie:

Hallo Pleun,

zomaar een groet en een dikke knuffel van ons

xxx

xxxxx

• 24 Mei 2009 - 06:16

Raynison:

Hallo opa ,

Lang niks meer van u gehoord .
    Met ons gaat het goed .
    Maar ik hb lang niks meer van u gehoord .
    Ik hoop echt dat u snel terug kom .
    Het begint een beetje saai te worden zonder u.

doeeeeei opa

• 24 Mei 2009 - 10:14

Rene, Toos & Natasja:

Ha, die Pleun,

Geweldig om te horen dat het goed met je gaat en dat alles zonder veel problemen verloopt. Wij lezen je verhalen met veel belangstelling. We kunnen het ons niet voorstellen dat je al meer dan 1400 km gelopen hebt. Diep respect, wat een onderneming! We wensen je veel succes voor de komende kilometers en hopen dat je deze net zoals tot dusver, zonder al te veel problemen, doorkomt en dat je nog vele interessante mensen mag ontmoeten.
    Groeten van Rene, Toos en Natasja.

Groeten v

• 28 Mei 2009 - 10:10

Ron:

Hoi grote vriend. Vandaag aan het studeren en als relaxmoment heerlijk de tijd genomn om je dagboek te lezen. Ik lees dat het goed gaat en daar ben ik blij om. Vwb je schoenen, ik kan er 2 van mij sturen maar 2 x 40 maakt nog geen 50. Dan de goede raad van evert maar volgen. Ik lees niks vervelend over je knie. Gelukkig maar want je klonk op het moment van vertrek wat ongerust.
    Ik wens je veel succes en verrassingen bij het vervolg.
    Groetjes